Banner-Welding

Svetsning

SVETSNING

 

En svetsare som ständigt utsätts för svetsloppor behöver skyddskläder där inte svetslopporna fastnar i tyget eller fickorna. Även värme- och UVstrålningen som svetsare utsätts för är farlig och ett Tranemo Skinsafesystem med ett ventilerat svetsplagg rekommenderas.

 

RISKANALYS

  • Svetsloppor
  • UV-strålning
  • Flamma & hetta
  • Värmestress

 

RISKUTVÄRDERING

När du arbetar med tung svets behöver du plagg certifierade enligt EN ISO 11611 klass 2, vilket är högsta nivån av skydd, i kombination med EN ISO 11612. Standarden styr till stor del designen av plaggen eftersom svetsloppor inte får fastna i plagget eller hamna i öppna fickor. Vid svetsning bildas mycket UV- och värmestrålning. För att öka användarens komfort och undvika värmestress har Tranemo därför adderat ventilationsöppningar på vissa kollektioner lämpade för svets. För att isolera mot värmestrålningen och för att öka skyddet rekommenderas ett Tranemo Skinsafe™-system i två eller tre lager.

 

Gnistor från slipning och kapning utgör en tuff utmaning för tyget på grund av den stora mängden gnistor. Tranemo utför alltid ett internt kaptest på våra flamskyddade tyger för att kunna rekommendera det bästa valet av plagg för slipning/kapning.

 

Val av skyddskläder beroende på process
Klass 1Manuell svetsningsteknik med lätt formation av stänk och loppor; Gassvetsning, Gasvolframsvetsning (TIG), Gasmetallbågsvetsning (MIG), Micro plasmasvetsning, Lödning, Punktsvetsning, Metallbågsvetsning (MMA, med rutilelektrod)
Klass 2Manuell svetsningsteknik med tung formation av stänk och loppor; Metallbågsvetsning MMA (med basiska eller cellulosaelektroder), Gasmetallbågsvetsning MAG (med koldioxid eller gasblandning), Gasmetallbågsvetsning MIG (med hög strömstyrka), Bågsvetsning med rörtråd, Mejsling, Plasmaskärning, Syreskärning, Termisk sprutning
Val av skyddskläder beroende på miljö
Klass 1Hantering av maskiner; Syreskärningsmaskiner, Plasmaskärmaskiner, Motståndssvetsning, Termisk sprutning, Bänksvetsning
Klass 2Hantering av maskiner; I begränsade utrymmen. Svetsning eller skärning över huvudhöjd eller i jämförbara onaturliga ställningar.