Banner-Safety

Symbol Smältverk och gjuterier

SMÄLTVERK & GJUTERIER

Arbetare i smältverk och gjuterier behöver oftast PPE-kläder i kategori III eftersom temperaturerna är enormt höga och det finns risk för att få smält metall över sig. För att undvika skador krävs  flamskyddskläder som klarar EN ISO 11612 och beroende på vilken metall eller mineral som används måste skyddskläderna även vara certifierade med rätt kodbokstav.


RISKANALYS

  • Stänk av smält metall
  • Flamma & hetta
  • Värmestress
  • Ljusbåge (vissa yrkesgrupper)
  • Trafikolyckor (begränsad risk)

RISKUTVÄRDERING

Smält metall som fastnar i plaggen kan orsaka brännskador. För att minimera riskerna för skador, definierar EN ISO 11612 D och E några designkrav såsom stängda fickor och dolda metallaccessoarer, eftersom metall leder värme. I dessa miljöer finns även risk för att drabbas av värmestress. Därför rekommenderas ett Tranemo Skinsafe™ system med 2 eller 3 lager som isolerar mot värmestrålning och ökar skyddet tack vare att luftspalterna mellan de olika lagren skyddar användaren från hetta och energi. Tack vare reflexer och detaljer i varseltyg syns man dessutom bra i industrimiljö där truckar och traverser utgör en påkörningsrisk.


Järn och stål

När du arbetar med smält järn eller stål behöver du plagg certifierade enligt EN ISO 11612 E1-E3, där E3 är högsta nivå. Om tyget står emot smält järn och metallen inte fastnar på ytan, klarar tyget oftast även smält koppar, smält fosforbrons och smält mässing.


Aluminium

När du arbetar med smält aluminium behöver du plagg certifierade enligt EN ISO 11612 D1-D3, där D3 är högsta nivå.Om tyget klarar smält aluminium och metallen inte fastnar på ytan, klarar tyget oftast även smält aluminiumbrons och smälta mineraler.


Zink

Zink utmanar skyddskläderna på ett mycket speciellt sätt eftersom Zink fastnar på de flesta tyger. Tranemos Apex- kollektion har ett yttre lager av aramid som inte bryts upp även om zinken fastnar på tyget. För att blockera strålningsvärme och öka skyddet har Apex även dubbelt tyg framtill på jackan och byxorna. När du arbetar med smält zink behöver du plagg som är certifierade enligt EN ISO 11612, tillverkade i ett tyg med högre degraderingstemperatur än 420°C (smältpunkten för zink).


Andra metaller

Andra smälta metaller och legeringar har olika smältpunkter, viskositet och produktionsprocesser som utmanar skyddskläderna på olika sätt. Om du jobbar med andra smälta metaller, kontakta Tranemo för att hitta rätt lösning för just din verksamhet.

REKOMMENDERADE KOLLEKTIONER FÖR ARBETE I SMÄLTVERK OCH GJUTERIER