Banner-Sustainability-Collaborations

SAMARBETEN

UF-FÖRETAG HITTAR NYA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN FÖR TRANEMOTYG

Hösten 2018 blev Tranemo tillfrågat av UF-företaget Flameless om vi kunde tänka oss att sälja spilltyg till dom och deras affärsidé flamskyddade förkläden. Verksamheten som då var nystartad drivs av Jonathan Anderson, Peter Hörstedt, Vendela Palmqvist och Ida Andersson. Som ett led i Tranemo World Care var detta ett självklart samarbete för Tranemo. Vi var också nyfikna på företaget och passade på att göra en intervju med ungdomarna bakom förklädena.


Hur kom ni på denna affärsidén?

Vi hade tillgång till det flamskyddade spilltyget. Vi tänkte, vad kan vi göra med detta för att det ska bli bra. Förkläde. Det känns bra, enkelt att tillverka och vi kan sälja mycket.

Hur gick det till när ni tog fram designen?

Vi ringde runt till kockar för att se vad de önskar för funktioner på ett förkläde. På så sätt kom vi fram till att en ficka och en handdukshälla behöver sys på utsidan.

Vad är unikt med förklädet?

Säkerheten är det viktigaste men vi trycker också på att varje förkläde är unikt. Vi kombinerar med massor av olika fickor och handdukshällor. Köper du ett förkläde av oss så finns det ingen som har ett likadant. Dessutom är allt material spill, till och med lädret och förpackningarna de kommer i. Det gör att det är en väldigt miljövänlig produkt. Det är viktigt för oss att produkterna är miljövänliga.

Hur går tillverkningen till?

Dom skär upp delarna på Tranemo. Därefter sys förklädena på Idésömnad i Borås. Fickor och handdukshälla är av läder från Elmo. De syr vi på själva. Viktigt för oss att all tillverkning sker lokalt. Vi hade alternativet att producera i Polen men det ville vi inte. Allt ska ske nära. Imagen ska vara hållbarhet.

Vilka är det som köper förklädet?

Just nu har en stor del gått till företag. Vi har marknadsfört förklädet som en julklapp till företag. Vi har även sålt en hel del till privatpersoner via sociala medier, mässor och julmarknader.

Har ni lärt er något av att driva UF?

Att det är viktigt att ha en vision med ett mål långt framåt. Väldigt mycket med produktion och regler. Vi har fått en inblick i hur man driver företag. Hur man ska bete sig och hur man ska bygga ett varumärke.

Vad har ni för tankar kring framtiden med företaget?

I dagsläget har vi bara ett förkläde, men tanken är att vi ska komma med handskar, grytlappar och handdukar.


Flameless UF