KRAV PÅ LOGOMÄRKNING

Att märka arbetskläder med företagslogotype är mycket vanligt förekommande och Tranemo levererar varje år omkring 100 000 märkta plagg. Vid märkning av flamskyddskläder är det viktigt att förstå att plaggens certifieringar ställer krav på olika typer av märkning och en felaktig lösning kan ha negativ effekt på klädernas skyddsegenskaper. Transfertryck, emblem eller brodyr mindre än 10 cm² behöver inte flamskyddstestas enligt standarden EN ISO 14116.

 

TRANSFERTRYCK

Transfertryck måste testas och godkännas innan de får användas på flamskyddade plagg. De transfertryck som Tranemo tillverkar är testade och godkända enligt EN ISO 14116 och EN 1149-5 när de monteras på ett flamskyddat plagg från Tranemo. Ett transfertryck lagrar värme under en längre tid än tyget när det exponeras för hög värme. Ur säkerhetsynpunkt bör därför inte stora heltäckande transfertryck användas. Bästa appliceringen är där det finns flera underliggande lager av tyg, som hjälper till att skydda din hud. Vid tillverkning av transfer använder Tranemo InduTrans 15FR, en allroundtransfer som fungerar på de flesta material. Den har 99% täckningsgrad på mörka plagg och tål 60 graders tvätt och tumling i låga temperaturer (plagget tvättas och torkas med avigsidan utåt). InduTrans klarar kraven för EN ISO 14116 och EN 1149-5 vid montering på de flesta av Tranemos flamskyddade tyger.

EMBLEM

Emblem som ska monteras på ett flamskyddat plagg måste vara tillverkade av ett flamskyddat tyg. Standarden EN 1149-5 kräver att ett emblem har en permanent montering.

BRODYR

Om ett flamskyddat plagg ska direktbroderas måste flamskyddad brodyrtråd användas.

LOGOMÄRKNING PÅ VARSELPLAGG

Ett varselplagg certifierat enligt EN ISO 20471 har alltid ett minimikrav på en viss yta av fluorescerande tyg och beroende på vilken storlek ytan har, certifieras plagget i olika varselklasser. För att inte påverka den fluorescerande ytan negativt bör en logomärkning placeras på en kontrasterande färg eller var förhållandevis liten. Tranemo rekommenderar att på byxor helt undvika logomärkning på den fluorescerande ytan. Samma rekommendation gäller även överdelar certifierade enligt EN ISO 20471 med förhållandevis liten fluorescerande yta (t.ex. kortärmade plagg, damplagg eller plagg med mycket icke-fluorescerande tyg).
Vid osäkerhet kontakta Tranemo för att få hjälp med att beräkna varselytan på ett enskilt plagg och vilken begränsning det har.

KRAV PÅ MÄRKNING ENLIGT EN-STANDARDER

StandardTransfertryckBrodyrEmblem
EN ISO 11612
IEC 61482-2
EN 61482-2

EN ISO 11611
EN 13034 Type PB [6]
Transfertrycken måste vara godkända enligt EN ISO 14116 Index 3. Bör appliceras där det finns flera underliggande lager av tyg. Undvik transfertryck som täcker stora ytor av tyget.Brodyrtråden måste vara godkänd enligt EN ISO 14116 Index 3. Bör appliceras där det finns flera underliggande lager av tyg.Bakgrundstyget i emblemet måste vara godkänt enligt EN ISO 14116 Index 3.
EN 1149-5 Transfertryck bredare än 5 cm, med större yta än 100 cm² och en tjocklek på mer än 2 mm måste testas enligt EN 1149-5.Brodyr bredare än 5cm, med större yta än 100 cm² och en tjocklek på mer än 2 mm måste testas enligt EN 1149-5.Emblem bredare än 5 cm, med större yta än 100 cm² och en tjocklek på mer än 2 mm måste testas enligt EN 1149-5 och fästas permanent på plagget.
EN ISO 20471Maximal storlek beror på plaggets Hi-Vis yta.Maximal storlek beror på plaggets Hi-Vis yta.Maximal storlek beror på plaggets Hi-Vis yta.
Transfertryck Tranemo