SKÖTSELRÅD FÖR SKYDDSKLÄDER

För att ge skyddsplagget en lång livslängd är det viktigt att ta hand om det och vårda på rätt sätt, vilket ger en vinst både ekonomiskt sett och ur ett hållbarhetsperspektiv. Plaggets livslängd påverkas av olika faktorer som materialets kvalitet, hur plagget används och hur det hanteras mellan användning.

PRODUKTUTVECKLING

Tranemo arbetar inte med ett multinormskoncept utan utvecklar varje skyddsplagg med material och detaljer anpassade för specifika arbetssituationer och risker för att ge användaren det bästa skyddet. Lång erfarenhet av produktutveckling, med inherenta flamskyddslösningar i fokus, gör att vi kan guida dig rätt bland olika kollektioner av skyddsplagg. Ytterligare en aspekt som är viktig, är plaggets passform och komfort. Arbetskläder med dålig passform kan innebära säkerhetsrisk. Därför utvecklar vi våra skyddskläder med ett brett storleksspann, vilket är viktigt för att rätt skydd ska uppnås vid användning. Vi lagerför de flesta av våra arbetsbyxor i 34 olika storlekar.

ANVÄNDNING

Varje certifierat skyddsplagg har en medföljande användarinstruktion med beskrivning av standarder samt krav och tips om hur plagget bör användas och skötas. Innan skyddsplagget tas i bruk är det viktigt att läsa igenom instruktionerna för att veta vad plagget ger för skydd och hur det ska användas. Skyddsplagget märks på insidan med uppgifter om vilka certifieringar plagget uppnår, men för att erhålla ett komplett skydd krävs ofta kompletterande skyddsprodukter som till exempel handskar och skor. 
 

TVÄTT

Det är viktigt att alla flamskyddade plagg tvättas på ett professionellt sätt enligt angivna instruktioner för att säkerställa att skyddsfunktionerna inte äventyras eller förstörs. För att nå det bästa tvättresultatet får endast syntetiskt tvättmedel användas. Använd ej tvåltvättmedel eller sköljmedel. Skyddskläderna får heller inte blekas.

Tranemo rekommenderar:

  • Skyddskläder certifierade enligt EN ISO 20471 ska tvättas separat, alternativt tillsammans med andra plagg certifierade enligt EN ISO 20471.
  • För plagg som innehåller ull är det extra viktigt med rätt skötsel. Ull är känsligt för högt pH och bör därför tvättas i neutralt pH och med en skonsam tvättprocess. Skyddskläder som innehåller ull bör tvättas med ett speciellt ullprogram.
  • För att uppfylla kraven för EN 13034 behöver skyddskläderna vid behov återimpregneras, för att bibehålla kemikalieskyddet. De här plaggen bör endast tvättas på industriella tvätterier som har möjlighet att återimpregnera med en korrekt process.

Kontakta Tranemo för kompletterade information om tillvägagångssätt vid tvätt och utförliga skötselråd.

TVÄTTSYMBOLER

Tvättas i max 40°C Tvättas i max 40°C Torktumlas med låg temperatur Torktumlas med låg temperatur
Tvättas i max 40°C, skontvätt Tvättas i max 40°C, skontvätt Tål ej strykning Tål ej strykning
Tvättas i max 60°C Tvättas i max 60°C Tål strykning med max 110°C Tål strykning med max 110°C
Tvättas i max 60°C, skontvätt Tvättas i max 60°C, skontvätt Tål strykning med max 150°C Tål strykning med max 150°C
Får ej torktumlas Får ej torktumlas Ej kemtvätt Ej kemtvätt

TRANSFERREFLEX

Påsydda reflexer kan kännas hårda, stela och ge en obekväm känsla på trikåplagg som ofta är mjuka och elastiska. Användning av segmenterade transferreflexer gör plaggen mer följsamma jämfört med användning av vanliga påsydda reflexer. Även på en del lättare plagg i vävda tyger har en transferreflex en fördel med avseende på komfort. För att bibehålla reflektionen ska dessa transferreflexer tvättas med neutralt pH, d.v.s. undvik tvättmedel med pH över 8.

Tranemo rekommenderar:

  • Tvätt i max 60°C
  • Undvik alkaliska tvättmedel, pH<8 rekommenderas.
  • Använd inte mjukgörare, blekmedel eller optiska vitmedel.
  • Hängtork eller torktumling i max 60°C. Vid tunneltorkning rekommenderas max 100°C.

UNDERHÅLL OCH LAGNING

Efter tvätt ska plagget inspekteras av skyddsingenjör eller annan kvalificerad personal. Använd inte skadade skyddskläder som inte kan lagas (t.ex. hål eller reva i plagget, ej fungerande stängning etc.). Små skador som inte påverkar plaggets skyddsegenskaper är tillåtna att laga. Lagningarna får endast genomföras enligt Tranemos lagningsinstruktioner och med identiska tyger. Genom att reparera plagget förlängs livslängden vilket leder till en positiv effekt med en mindre miljöpåverkan. Vid behov kan Tranemo erbjuda lämpliga reparationskit och tillhandahålla instruktioner för att kunna reparera skyddsplagget på rätt sätt.

UTBYTE - KASSERING

Om plagget har blivit utsatt för flamma eller stark värme kan det ha blivit sprött och försvagat och bör kasseras. Om plagget har utsatts för kemikalier som trängt in i tyget försämras ofta skyddsnivån och en utvärdering bör göras för att se om plagget kan användas eller måste kasseras.

Skötselråd