SKÖTSELRÅD FÖR SKYDDSKLÄDER

För att ge skyddsplagget en lång livslängd är det viktigt att ta hand om det och vårda på rätt sätt, vilket ger en vinst både ekonomiskt sett och ur ett hållbarhetsperspektiv. Plaggets livslängd påverkas av olika faktorer som materialets kvalitet, hur plagget används och hur det hanteras mellan användning.

PRODUKTUTVECKLING

Tranemo arbetar inte med ett multinormskoncept utan utvecklar varje skyddsplagg med material och detaljer anpassade för specifika arbetssituationer och risker för att ge användaren det bästa skyddet. Lång erfarenhet av produktutveckling, med inherenta flamskyddslösningar i fokus, gör att vi kan guida dig rätt bland olika kollektioner av skyddsplagg. Ytterligare en aspekt som är viktig, är plaggets passform och komfort. Arbetskläder med dålig passform kan innebära säkerhetsrisk. Därför utvecklar vi våra skyddskläder med ett brett storleksspann, vilket är viktigt för att rätt skydd ska uppnås vid användning. Vi lagerför de flesta av våra arbetsbyxor i 34 olika storlekar. 

ANVÄNDNING

Varje certifierat skyddsplagg har en medföljande användarinstruktion med beskrivning av standarder samt krav och tips om hur plagget bör användas och skötas. Innan skyddsplagget tas i bruk är det viktigt att läsa igenom instruktionerna för att veta vad plagget ger för skydd och hur det ska användas. Skyddsplagget märks på insidan med uppgifter om vilka certifieringar plagget uppnår, men för att erhålla ett komplett skydd krävs ofta kompletterande skyddsprodukter som till exempel handskar och skor. 
 

TVÄTT

När skyddsplagget blivit smutsigt är det dags att lämna in det för tvätt. Regelbunden och professionell tvätt enligt angivna instruktioner är av stor vikt för att säkerställa att skyddsfunktionerna inte äventyras eller förstörs. På grund av varierande tvättprocesser hos olika industritvätterier rekommenderar Tranemo att varje specifik plaggtyp provtvättas före insättning. I användarinstruktionen som följer med plagget finns allmänna tvättinstruktioner medan specifikt tvättråd finns inuti varje plagg.

TRANSFERREFLEX

Påsydda reflexer kan kännas hårda, stela och ge en obekväm känsla på trikåplagg som ofta är mjuka och elastiska. För att undvika detta använder Tranemo segmenterade transferreflexer på alla trikåplagg och även på vissa lättare plagg tillverkade av vävda tyg, exempelvis skjortor, vilket gör plaggen mer följsamma och komfortabla jämfört med användning av vanliga påsydda reflexer.

För att bibehålla reflektionen av transferreflexer rekommenderar Tranemo tvätt i max 60°C med neutralt pH-värde, använd ej alkaliska tvättmedel med pH över 8, mjukgörare, blekmedel eller optiska vitmedel. Plagg med transferreflex kan hängtorkas, torktumlas i max 60°C eller tunneltorkas i max 100°C.

UNDERHÅLL OCH LAGNING

Efter tvätt ska plagget inspekteras av skyddsingenjör eller annan kvalificerad personal. Skyddsplagget får inte användas om det har skador som påverkar funktion eller skydd. Vid mindre skador som inte påverkar plaggets skyddsegenskaper får plagget repareras för att förlänga dess livslängd. Lagningar ska genomföras med identiska tyger och enligt Tranemos lagningsinstruktioner. Vid behov tillhandahåller vi lämpliga reparationskit och instruktioner för att kunna reparera skyddsplagget.

UTBYTE - KASSERING

När plagget är slitet eller har blivit utsatt för flamma eller stark värme kan det ha blivit sprött och försvagat och bör då kasseras. Om skyddsplagget har utsatts för kemikalier som trängt in i tyget försämras ofta skyddsnivån och en utvärdering bör göras för att se om plagget kan fortsätta att användas eller om det måste kasseras.

Skötselråd