SVETS

Symbol EN ISO 11611

EN ISO 11611

Skyddskläder som skyddar mot svets eller liknande arbeten

Standarden specificerar skyddskläder som används vid svetsning eller likartat arbete där du har en risk att utsättas för metallstänk (små stänk av smält metall), kortvarig kontakt med flamma, strålningsvärme från svetsbåge och elstötar genom kortvarig tillfällig kontakt med strömförande ledningar vid spänningar upp till ca 100V DC vid normal svetsning. 


Standarden är uppdelad i två olika klasser med olika skyddsnivåer. Svetsskyddet i tyget testas med 15 droppar (klass 1) eller 25 droppar (klass 2) av smält metall. Designen är också en parameter i CE-märkning av svetsplagg. UV- och värmestrålningen från svets utmanar skyddskläderna och för att förhindra påverkan har tyger med klass 2 oftast
en tyngre vikt.

KlassBeskrivningAntal testade droppar*Strålningsvärme, RHTI24(Reaktionstid, sekunder)Elektriskt motstånd Ω
1Anger skydd i mindre riskfyllda situationer som orsakar lägre nivåer av stänk och strålningsvärme.15≥ 7> 105
2Anger skydd i mer riskfyllda situationer som orsakar högre nivåer av stänk och strålningsvärme.25≥ 16> 105


De flesta av Tranemos flamskyddstyger klarar minst klass 1 i standarden. Slipning och kapning är de risker som utgör den tuffaste utmaningen för tyget, eftersom slipning/kapning alltid stänker mer än de 25 droppar som testas i klass 2. Tranemo utför egna tygtester vid både svets och slipning/kapning kombinerat med bärtester tillsammans med kunder. Tranemo har ett flertal rekommendationer för olika typer av svetsarbeten.

Bild