CUSTOMER CASE PREEM

Banner-Media-Customer-Case-Preem

Preems raffinaderi i Lysekil är Skandinaviens största anläggning med kapacitet att raffinera 11,4 miljoner ton råolja per år. Raffinaderiet är ett av de modernaste och mest miljö- och energieffektiva i Europa och har cirka 600 anställda.

En tredjedel av Preems produktion distribueras till den svenska marknaden, och resterande två tredjedelar exporteras. Preem satsar på förnyelsebara produkter och energibesparingar i sina anläggningar för att minska fossila koldioxidutsläpp. I takt med denna satsning, planeras även effektiva styrsystem som kan hantera förändringarna av anläggningarna.

 

Utmaningen

Sedan några år tillbaka ägnar sig Preem, tillsammans med bland andra SSG, åt ljusbågsproblematiken.

Detta ämne har inte uppmärksammats på samma sätt tidigare då fokuset riktades direkt på elfaran i stället för ljusbågerisker och händelseenergi. Därutöver saknas det idag en särskild svensk standard som behandlar detta område. Preem utgick ifrån amerikanska standarder NFPA70E och IEEE1584 för att räkna fram händelseenergin. Utifrån de sistnämnda har SSG:s arbetsgrupp AG40 tagit fram en guide, SSG 4510 ”Hantering av ljusbågsrisker i elanläggningar” - ett verktyg för att bedöma risken och beräkna händelseenergi för att välja rätt personlig skyddsutrustning (PPE).

Preemraff har gjort riskbedömningar av ungefär 85 ställverk i Lysekil och 40 i Göteborg och utifrån dessa beräknat händelseenergin vid en ljusbåge. Detta arbete resulterade i att ställverken märktes upp med händelseenergier och en elsäkerhetsmatris togs fram. Elsäkerhetsmatrisen skulle bland annat användas som en hjälp vid val av lämplig skyddsutrustning.

 

”Vi efterfrågade flamskyddade arbetskläder med skydd mot ljusbåge och med en tydlig märkning av kalorivärden efter beräknad händelseenergi”.

- Klas Roos, Elinstallatör för regelefterlevnad/Teknikingenjör, Preem AB

 

Riskanalys för ställverk inom petrokemiindustri

  • Flamma & hetta
  • Stänk av kemikalier
  • Ljusbåge
    • Metallsplitter
    • Strålningsvärme
    • Konvektiv värme
    • Elchock
    • Chockvåg
    • Högt ljud
    • Optisk strålning
    • Giftig gas

Vid elektriskt arbete i ställverk krävs flamskyddskläder som är certifierade enligt EN 61482-2 i kombination med EN ISO 11612 eftersom det finns en risk att utsättas för en ljusbåge. Ofta behövs dessutom varselplagg med hög synbarhet, EN ISO 20471. Inom petrokemiindustrin rekommenderar Tranemo plagg certifierade enligt EN 13034, EN 1149-5 och EN ISO 11612. Att jobba med kemikalier i en explosiv/ ATEX-miljö kan påverka skyddskläderna på många olika sätt och att välja rätt skyddskläder blir användarens livförsäkring om olyckan är framme.

 

Lösningen

Preemraff i Lysekil utförde ett bra grundläggande arbete med uträkningar av händelseenergi på sina ställverk. Målsättningen var att identifiera alla befintliga skyddskrav och certifieringar för skyddskläder. Genom att presentera samt tillhandahålla utprovade skyddskläder som passade för ändamålet, hjälpte Tranemo Preem att hitta en bra skyddslösning i linje med målsättningen.

 

”Efter genomförd riskbedömning rekommenderade vi till Preem flamskyddskläder enligt Tranemo Skinsafe, ett effektivt lager-på-lagersystem för att garantera ett högt skydd vid ljusbågerisker. I och med att vi har slutfört alla nödvändiga tester enligt testmetoden EN 61482-1-1 för olika plaggkombinationer, det föll sig naturligt att erbjuda för Preem rätt skyddslösning med tydlig standardmärkning och efterfrågad kalorinivå”.

- Christer Almborg, Key Account Manager, Tranemo

 

Preems raffinaderi i Lysekil är en petrokemisk anläggning i explosiv atmosfär/ATEX, med risk för kemikalier. Tranemos flamskyddslösning för Preem innefattade skydd även mot dessa risker utöver ljusbåge.

 

Resultatet

Tranemo levererade unik skyddslösning med hög funktion anpassad efter Preems risksituation och skyddsproblematik.

 

”Flamskyddade kläder hade vi sedan lång tid tillbaka, men Tranemos flamskyddskläder var tydligt uppmärkta med händelseenergier i cal/cm², precis det vi efterfrågade. Dessutom var olika plaggkombinationer testade, så vi visste vilket skydd vi kunde få med god marginal. Tranemo var lyhörda för önskemål och vi hade ett mycket bra samarbete”.

- Klas Roos, Elinstallatör för regelefterlevnad/Teknikingenjör, Preem AB

RELATERADE PRODUKTER