Sirpa har jobbat 50 år på Tranemo

Sirpa har jobbat 50 år på Tranemo

När Sirpa Anttila slog sig ned vid en symaskin i sysalen på Tranemo Textil den 3 augusti 1970, kunde hon säkert inte föreställa sig att hon skulle vara kvar på samma arbetsplats 50 år senare.

 

För 50 år sedan lämnade hon Finland i jakten på ett nytt liv i Sverige. 15 år ung lockades hon av drömmen om bättre jobbmöjligheter i Sverige.

 

- Min familj flyttade till Sverige tidigare och ett halvår senare hämtade de mig.

 

Som tusentals andra finländare började hon arbeta inom textilindustrin. Det fanns många arbetsplatser att välja mellan och valet föll på Tranemo Textil.

 

Sirpa började först med enkla arbetsuppgifter. Redan efter en kort tid fick hon avancera.  Efter några år kunde hon hantera fem olika symaskiner och hade genomgått utbildning i svenska.

 

Dåvarande vd, Håkan Larsson, andra generationen på Tranemo Textil, såg Sirpas drift och vilja att utvecklas. Han föreslog henne att söka till Yrkestekniska Högskolan i Borås. I 1985 var Sirpa färdigutbildad arbetsledare och ansvarade för 50 sömmerskor. Än idag arbetar hon som arbetsledare för sysalen.

 

Även om arbetstiteln är densamma, är det inte samma arbetsroll som förut.

 

- Idag är vi sex personer som jobbar i sysalen och arbetstakten har minskat. Provsömmerskor jobbar nära produktutvecklare och behöver inte mitt stöd på samma sätt som tidigare.

 

Genom åren har företaget genomgått omfattande förändringar. Från början var verksamheten uppbyggd kring lönsömnad. Men gradvis ändrades inriktning från tillverkning av arbetskläder till utveckling av avancerade flamskyddslösningar. Idag är Tranemo Advanced Workwear marknadsledande inom sin nisch, med flera dotterbolag i Europa.

 

Den största omställningen som Sirpa upplevde var i samband med flytten av plaggproduktionen till den helägda fabriken i Bulgarien. Sömnadsverksamheten i Tranemo behölls dock med huvudsakligt fokus på provsömnad. Idag är det en integrerad del i företagets produktutveckling som också sker vid huvudkontoret.

 

- Det är helt annan atmosfär här idag. När jag började jobba var det mycket striktare. Om jag försov mig, kom verkmästaren och hämtade mig. Det var andra tider då.

 

De flesta minnena som Sirpa kommer ta med sig från sin tid på företaget är goda - men under 50 år uppstår det självklart också tuffa perioder.

 

- Det var skönt när ackordet togs bort för tio år sedan, det var slitsamt. Många kollegor som man har jobbat med under lång tid har gått i pension och några gick bort, och det känns.

 

Det är speciellt att jobba på ett familjeägt företag. Under 50 år på Tranemo Textil, har Sirpa bevittnat flera generationsväxlingar på företaget. 

 

Det var Gustav Kjöllerström, grundare av Tranemo Textil, som anställde Sirpa. Under Håkan Larssons ledning mellan 1970 och 2005, har hon vuxit och utvecklats i sin professionella roll. Med Max Larsson, vd i tredje generationen, fick hon uppleva företagets omvandling från att vara ett produktionsbolag till ett modernt produktutvecklingsbolag.

 

- Det har varit intressant och roligt att få vara med på denna resa. Företaget har utvecklats väldigt snabbt, framförallt de senaste tio åren.

 

Att få möjlighet att jobba vidare även efter 65 ser Sirpa som ett privilegium. Det är brist på kompetent personal inom hennes yrke och hon känner sig behövd.

 

- Jag har alltid gillat jobba här och kan inte föreställa mig mitt liv utan detta. Det finns ingen vrå här i byggnaden som jag inte känner till.