Sanna Orava: ”Kul att det äntligen finns bra arbetskläder för tjejer som svetsar”.

Sanna Orava
Sanna Orava

Sanna Orava arbetar som svetsare på Compia i Storuman och är en av de första att testa den senaste innovationen från Tranemo - Cantex Weld Stretch. Kollektionen uppfyller klass E3, den högsta skyddsnivån mot stänk av smält metall och överträffar kraven för tung svets enligt EN ISO 11611 klass 2.


Sanna har jobbat med svetsning i närmare fyra år, mestadels med MIG/MAG och MMA (pinnsvets) i tjockstål. Det kräver kunskap och skicklighet, men även bra skyddskläder som kan prestera under tuffa förutsättningar.


- Viktigast att arbetskläderna skyddar mot svetsloppor och slipsprut. De ska vara flamskyddade, tåliga, bekväma och snygga, med bra passform. För mig är det också viktigt att de finns i rätt storlek, eftersom jag är ganska liten.


Av tolv svetsare på företaget är bara två kvinnor, Sanna och en till kollega till henne.


- Kvinnor kanske inte vågar sig in i svetsbranschen för att det är en övervägande manlig bransch. Men det blir förhoppningsvis en ökning, ju fler tjejer som söker sig till svetsyrket.


Av egen erfarenhet vet Sanna att optimal passform i arbetskläder är ingen självklarhet på vissa arbetsplatser.


- Tidigare har jag provat andra arbetskläder som var för tunga. Dessutom fanns de endast i herrstorlekar och var alldeles för stora för mig. Någon gång fick jag till och med använda icke flamskyddade arbetskläder för att få rätt passform.


Sanna betonar även att arbetskläderna måste ge skydd mot olika risker som förekommer i arbetet.


- Det finns alltid risker att svetsloppor och svetsprut bränner sig fast, framförallt på benen, eller att man får metalldropp på skorna. Det kan också uppstå brännskador via kontakt med varmt material.


Fysiskt krävande arbeten i höga temperaturer ställer särskilda krav på skyddsplaggets flamskyddande egenskaper. Komfort och rörelsefrihet är andra faktorer som påverkar hur effektivt svetsare kan utföra sina arbetsuppgifter. Med detta i fokus, utvecklade Tranemo Cantex Weld Stretch, med ett helt fluorkarbonfritt material och utmärkta stretchegenskaper.


Sanna fick testa några plagg ur Cantex Weld Stretch damkollektion och responsen är positiv.


- Skyddskläderna verkar väldigt tåliga mot svets och slipsprut. Tyget känns riktigt skönt och behagligt, det är mjukt och inte så tjockt. Jackan går att knäppa högt upp i halsen. Den är lite stor för mig i axlar och armar, men i övrigt är svetsplaggen bra i passformen och sköna. Kul att det äntligen finns bra arbetskläder för tjejer som svetsar!