Tranemo är först i världen med fluorkarbonfria flamskyddskläder med kemikalieskydd

Bild

Tranemo lanserar Cantex Weld Stretch (WS), världens första inherent flamskyddade kollektion med skydd mot kemikalier enligt EN 13034, som är helt fluorkarbonfri. Kollektionen uppfyller den högsta skyddsnivån mot stänk av smält metall och överträffar kraven för tung svets enligt EN ISO 11611 klass 2. Cantex WS med stretch i tyget levererar en helt ny komfortnivå till tunga industrianläggningar, där stänk eller gnistor från het metall är vanligt förekommande.


Tranemo har sedan starten 1934 drivits med ett tydligt hållbarhetsfokus och skapat skyddskläder som varar länge. Lanseringen av Cantex WS med fluorkarbonfri behandling är ytterligare en viktig milstolpe för Tranemo mot en mer innovativ och hållbar produktutveckling.


- Det är ett steg i rätt riktning med nya möjligheter för oss. Under flera år har vi aktivt arbetat för att hitta ett fluorkarbonfritt alternativ som uppfyller våra höga säkerhets- och miljökrav. Cantex WS är ett resultat av det arbetet som vi kan stolt presentera idag, säger Max Larsson, VD på Tranemo.


Genombrottet Cantex WS är en ny generation av inherent flamskyddade Cantex-plagg för metallurgiindustrin. Med Cantex WS förenar Tranemo avancerad materialteknik, helt fri från fluorkarboner, med egenskaper som har blivit synonyma med Tranemo - överlägsna säkerhetsfördelar och lång livslängd.


- Det handlar snarare om evolution än revolution. I den nya Cantex WS-kollektionen har vi vidareutvecklat och förbättrat många för användaren viktiga funktioner. Samtidigt har vi maximerat den miljömässiga nyttan. Med Cantex WS närmar vi oss vår ambition att reducera användning av PFAS-ämnen i våra produkter, säger Max Larsson.

Perfluorerade ämnen (PFAS) har använts inom textilindustrin under lång tid för att skapa önskade skyddsegenskaper mot väta, fett och smuts för textilier. Dessa ämnen är svårnedbrytbara och har därigenom negativa miljö- och hälsoeffekter.

Tranemo ser stor potential i den nyutvecklade tekniken som möjliggör fluorkarbonfria behandlingar utan att påverka den totala skyddsnivån i plaggen. Det gör kollektionen till en banbrytande innovationssatsning och något helt unikt på marknaden.

- Hittills har vi genomfört alla nödvändiga tester med lovande testresultat. Nästa steg är att följa upp hur kollektionen fungerar i praktisk användning. För oss kommer det att skapa rätt förutsättningar för implementeringen av tekniken i våra övriga produkter, säger Max Larsson.

Utöver de positiva miljöegenskaperna, har Cantex WS även många andra fördelar. Plaggens slitstyrka, komfort och synbarhet har förbättrats avsevärt jämfört med den tidigare generationens Cantex-plagg. Cantex WS har dessutom ett högt Arc Rating-värde och kemikalieskydd mot syror och baser enligt EN 13034.

- Genom att lansera Cantex WS tar vi vårt hållbarhetsarbete till nästa nivå. Det känns inspirerande att komma fram till innovativa lösningar med mindre inverkan på miljön utan att kompromissa med skyddsprestanda. Med Cantex WS kan vi blicka framåt mot vårt mål att successivt fasa ut fluorkarboner i våra produkter, säger Nieke Sarink, hållbarhetsansvarig på Tranemo.