Customer Case Alcoa

Customer Case Alcoa

Alcoa Norway ANS är en del av Alcoa Corporation (AA: NYSE), ett av världens ledande aluminiumföretag, och driver idag smältverk i Lista och i Mosjøen. De två anläggningarna har en totalproduktion på 286 000 ton aluminium per år och levererar kvalitetsprodukter främst till europeiska valsverk och gjuterier.

Utmaningen

Alcoas verksamhet som bedrivs i aluminiumsmältverk i Mosjøen är en krävande miljö där det ställs höga krav på personlig säkerhetsutrustning med bäst tänkbara skydd och god komfort.

"Samarbetet med Tranemo inleddes i 2015 när vi identifierade att skyddskläder som användes i vår elektrolysavdelning inte var resistenta mot flytande bad och metall. Det innebar risk för användaren att drabbas av brännskador då smält metall fastnade på arbetskläderna”.

-        John Egil Marken, Safety Manager, Alcoa Mosjøen 

Riskanalys för smältverk

- Stänk av smält aluminium
- Flamma & hetta
- Värmestress
- Trafikolyckor (begränsad risk)

 Vid arbete med smält aluminium behövs det plagg certifierade enligt EN ISO 11612 D3. Smält metall som fastnar i plaggen kan orsaka brännskador. För att minimera riskerna för skador, definierar standarden några designkrav såsom stängda fickor och dolda metallaccessoarer. Tack vare reflexer och detaljer i varseltyg syns man dessutom bra i industrimiljö där truckar och traverser utgör en påkörningsrisk. 

Lösningen

”Efter vår kartläggning av Alcoas skyddsbehov kom vi fram till att det handlade om skyddskläder som klarade krav för EN ISO 11612 D3 med högsta skydd mot stänk av smält aluminium. I samråd med Alcoa utvecklade Tranemo en speciell kollektion som både uppfyllde kraven för optimalt skydd och funktionell design som anpassade ficklösningar och förhöjd synbarhet”.

-        Pål Branderud, Managing Director, Tranemo Norge.

Det unika med kollektionen var att Tranemo lyckades utveckla ett unikt ullbaserat flamskydd som kombinerade goda komfortegenskaper med högsta skydd mot smält aluminium. Dessutom utrustades plaggen i kollektionen med förstärkningar på extra utsatta ställen och förhöjd synbarhet för ökat skydd mot trafikolyckor i industrimiljö. 

Resultatet

Lösningsorienterat samarbete och god dialog mellan parterna var nyckeln till ett bra resultat. En annan framgångsfaktor var regelbundna uppföljningsmöten där Tranemo tog emot feedback från Alcoa om passform, användarkomfort, utvärdering av bärartester för ännu effektivare lösning.

"Vi upplevde Tranemo som en professionell samarbetspartner som tog hänsyn till vår problematik och utvecklade en bra skyddlösning som våra anställda är nöjda med".

-        John Egil Marken, Safety Manager, Alcoa Mosjøen