Aitik - En arbetsplats för alla

Bild

Linnea Sannelind

Ålder: 30 år
Bostadsort: Gällivare
Familj: Sambo och två barn
Arbetsplats: Boliden Aitik sedan 2010
Yrkestitel: Produktionsarbetare/arbetsledare

 
Hösten 2018 genomförde Tranemo en fotoresa till Aitik, Bolidens gruva utanför Gällivare, som också är Sveriges största koppardagbrott. Där träffade vi Linnea som är anställd på Boliden. Hon valde att ställa upp som modell för Tranemos nya plagg inför katalog 2019. Dessutom hjälpte Linnea oss med förslag på miljöer runt om i gruvans verksamheter som på bästa sätt illustrerade klädernas användningsområden. Hon menade att vi måste ta oss ner till botten av dagbrottet, där själva brytningen sker, för att få en bra uppfattning av verksamheten.

 

Bilresan

En mil lång, är bilresan ner till botten av dagbrottets krater. Bilen känns liten på den endast nio meter breda vägen och känslan förstärks när vi möter en av de stora truckarna. De fyra meter i diameter stora hjulen mullrar förbi sidorutorna på bilen och får marken att vibrera.
Väl nere på botten står en jättelik grävmaskinen intill en bergvägg. Den ger ifrån sig ett skri som skär genom tystnaden i dagbrottet när ett lass med bergmalm skopas upp. Ljudet gör att intrycket av maskinen för tankarna till ett förhistoriskt monster. Det är bland annat just den här maskinen som Linnea kör till vardags.

 

Kan du beskriva vad det är du gör här i gruvan?
Jag kör lastmaskiner, grävmaskiner, hjullastare och bandtraktorer, de flesta maskiner som vi har i produktionen här på Aitik. Jag jobbar även som arbetsledare och koordinerar mina kollegor i arbetslaget.

 

Hur kommer det sig att du började jobba på Aitik?
En stor del av min släkt har jobbat här och därför föll det sig naturligt för mig. Dessutom har jag alltid varit fascinerad av de stora maskinerna. Arbetsplatsen är trygg och företaget tar väl hand om sina anställda och fokuserar mycket på säkerhet och trivsel. Boliden är en lyhörd arbetsgivare som ser det som en självklarthet att familjen i vissa lägen måste gå före arbetet.

  

Vad har du för utmaningar i ditt arbete?
Som arbetsledare har jag ett ansvar gentemot företagets produktionsmål. Det kan vara svårt att bolla rollerna som arbetsledare och samtidigt vara en i gänget, men det är den dynamiken som jag gillar.

 

Vad tycker du är viktigt med kläderna du arbetar i?
De ska vara slittåliga, i mitt arbete slits kläderna hårt av smuts och damm. Det är viktigt att de är funktionella med bra fickor som sitter på rätt ställen. Att kunna röra sig smidigt är också viktigt när vi ska in och ut ur maskinerna.

  

Om du fick önska något inom arbetskläder, vad skulle det vara? 

Tidigare har vi haft arbetskläder som varit ganska täta, hårda och obekväma. Efter några tvättar har det blivit ännu värre och ibland skaver byxorna mot benen. Jag skulle önska mig skyddskläder i stretchmaterial och att de andas bättre eftersom jag sitter många timmar i maskinerna. Precis som de nya stretchbyxorna som jag fotades i tidigare idag. De satt perfekt och var samtidigt smidiga och lätta att röra sig i.

 

Hur är det att arbeta på Aitik som kvinna?

Jag har tidigare jobbat på en liknande arbetsplats där jag fick stånga mig fram. Det har funnits chefer som tyckt att kvinnor inte har någon plats i den här branschen. Under min yrkesverksamma tid så har klimatet för kvinnor förändrats mycket. Vi är mer accepterade idag och man behöver inte vara hårdhudad för att passa in.

 
Gruvan känns verkligen som en plats för alla.